Tänk på ekonomin innan semestern

Det är ofta vi människor har mycket på samma gång. De är speciellt i semestertider som man har som mest att göra. Det är mycket innan semestern. Det börjar med att man ska spara ihop pengar och semesterdagar för resan. Det är många som tar genvägen att låna pengar direkt innan semestern börjar men detta rekommenderas inte. Det är inte heller alltid så lätt att få ihop semester utan kräver ofta lång planering. Det kan också vara svårt att spara undan pengar varje månad för den där drömsemestern. Det är ofta dyrare att semestra i Sverige men ack så fint det är. Det gäller att ha i bakhuvudet om du funderar på något annat resmål än Sverige.

Spartips

Det finns många olika sätt att spara ihop pengar till semestern. Jag tänkte att dela med mig av mina bästa spartips. Se listan nedan:

  • Se till att alltid ha alla lampor släckta i rum du inte använder. Du kan också byta glödlampor till LED lampor som drar ca 80% mindre i många fall. Se också till att inte elektriska apparater står på i onödan och i stand by. Här kan man spara ca 10% av sin elräkning.
  • Panta dina egna och andra pantburkar. De flesta människor slänger bara sina pantburkar, se till att panta dessa åt dem.
  • Sänk värmen på vintern i din bostad om du betalar för uppvärmningen. Du ska inte heller duscha mer än nödvändigt då detta kostar relativt mycket pengar. Här kan du spara upp till 2000 kr månaden.
  • Ät mer mat hemma än ute på resturang. Ett resturang besök slutar ofta på minst 100 kr per person och tillfälle. Om du äter ute fem dagar i veckan och istället byter till att äta hemma varje dag sparar du ca 1500 kr per månad.

Om du följer alla dessa spartips har du en gratis semesterresa varje år bara genom att ändra några småsaker i vardagen. Det är dem där småsakerna som kostar varje månad som gör den största skillnaden. Lycka till!

moated-castle-905269_640